2016. szeptember 29., csütörtök

Filléres könyvek őszi estékre



Az a helyzet, hogy ahogy "öregszem", egyre jobban szeretem az őszt. Nem tudok elképzelni hangulatosabbat a kandalló persze van, akinek csak olajradiátor jut khmkhm előtt kucorgó, forrócsokit/kávét/teát kortyolgató, olvasós estéknél, miközben kint a szél dühödten tépázza a fákat és hordja a leveleket, netán az eső veri az ablakot. 
Tudom, baromi aktuálisnak tűnök így szeptember végén ezzel a listával, de most jönnek csak az "igazi" őszi esték, szóval úgy gondolom, abszolút időben vagyok. Úgy döntöttem, összeállítok egy filléres olvasmánylistát ezekre az otthonos őszi estékre. Az alábbi könyvek szinte minden családban, illetve könyvtárban megtalálhatóak, vagy ha nem, potom pénzért be lehet őket szerezni egy antikváriumban. Így akkor is jókat olvashatsz, ha éppen az iskolakezdés, vagy a korai ajándékbeszerzés földhöz vágta a költségvetést. :) Igyekszem mindegyik könyvhöz beszerzési linket is csatolni, hogy könnyebben megtalálhassátok őket. Próbáltam úgy összeválogatni a listát, hogy mindenki megtalálja benne a kedvére valót.
Az alábbi könyvek számtalan kiadást megéltek, évtizedeken, sőt évszázadokon át a köztudatban maradva - örök klasszikusok, amiket érdemes megismerni.


Romantikus lelkeknek

Borongós hangulatú verzió


Beszerezhető az Antikvarium.hu-n. Ez a példány nagyon tetszik, ha nem lenne meg, biztos, hogy lecsapnék rá :D
A legőszibb van ilyen szó? Ha nincs, most már van :D olvasmány ever. Mondjuk tavasszal olvastam, de annyi baj legyen - úgyis érik az újraolvasás. 
Ha egy hamisítatlan, 19. századi romantikus regényre vágysz, ne is keress tovább! De ne gondold, hogy egy újabb Jane Austen-féle bálozós, úrilányos, happy endes történetbe futottál bele! Ez a könyv más, bár a kor és a téma hasonló, a hangulat merőben eltér. A fiatalabb Brontë nővér ugyanis egy olyan borongós, kissé nyomasztó atmoszférát teremt, aminek a hatása alól hetekig nem tudsz majd szabadulni. Pont, ahogy a cikk bevezetőjében írtam: a szél üvöltve veri az ablakot, zuhog az eső, a kandallóban ropog a tűz, az angol lápon pedig kísértetek kóborolnak. Különleges elbeszélésmódjával, gyönyörű szavaival, több generáción átívelő szerelmi történetével elvarázsol, összetöri a szíved, aztán még jól meg is tapossa. Ha fel akarsz ülni egy érzelmi hullámvasútra, csak kezdd el olvasni ezt a könyvet.

Egy idézet: 
"Ő sokkal inkább én, mint jómagam. Bármiből van is a lelkünk, az övé s az enyém egy." 

Ha tetszett a könyv, nézd meg valamelyik filmadaptációját is! :)  
 

Boldog szerelmes-kalandozós verzió
 

Elérhető az Antivarium.hu-n, már 240 Ft-tól.

Igazából ebben a kategóriában nagyon sok Jókai-művet lehetne ajánlani, de nekem örök kedvencem marad az Egy az isten. Lépj be ebbe a csodálatos mesevilágba, ahol a jó elnyeri jutalmát, a gonosz megbűnhődik, a boldog befejezés pedig garantált! A regényben végigkövetheted Blankát és Manassét a komorságában gyönyörű Rómától egészen a csodálatos, mesebeli erdélyi faluig, Torockóig, ahol kétszer kel fel a nap, és ahol az ember életében csak egyszer szeret. Jókai meseszerűen szőtt, intelligens humorral átitatott történetében végig ott ólálkodik a remény, bármilyen megpróbáltatásokat is kell elszenvednie a két főhősnek.

Egy idézet: 
"– Hála legyen a mindenhatónak – mondá Gábor is Manassénak – csakhogy már vége van! Soha életemben még így nem untam magamat.
– Bátyám, ne mondja hangosan – csitítá Manassé. – Ez Palestrina zeneműve volt.
– Mindjárt tudtam, hogy valami zsidó nóta – igazolá magát Gábor úr (akinek Palestrina vagy Palesztina nem tett különbséget.)"



 Ha garantált nevetésre vágysz...


Megtalálható az Antikvarium.hu-n.
 
...Szerb Antal műveivel nem foghatsz mellé. Valójában ajánlhatnám szinte bármelyik könyvét, de A Pendragon legenda szerintem az egyik legviccesebb magyar könyv a klasszikusok közt. Szerb Antal humora olyan intelligens, olyan briliáns, hogy az ember először csak tátja rá a száját, aztán hirtelen arra eszmél, hogy képtelen abbahagyni a vigyorgást a könyv felett. Ez a könyv egy angol főúri környezetbe helyezett rejtélyes-nyomozós kalandregény, magyar főszereplővel, ami megborzongat és megnevettet mindenkit, aki a kezébe veszi. Szerb Antal feltalálta Dan Brownt, mielőtt megszületett volna azért ne számítsatok egy Da Vinci-kódra :D, és egy évszázaddal előre megalapozta az összes Scooby Doo részt :D Olvassátok, élvezzétek, és ne vegyétek túl komolyan! :)

Egy idézet:
"– Na jó, hát szóval magyar… Nem rossz nemzet. És milyen nyelven beszélnek a magyarok?
– Magyarul.
– Mondjon valamit magyarul.


"Mikor az ég furcsa, lila-kék
S találkákra mennek a lyányok,
Óh, be titkosak, különösek.
Ezek a nyári délutánok"


szavaltam Adyt, kissé megrendülve. Évek óta alig szóltam egy-két szót magyarul.
– Szép nyelv. De engem nem csap be. Ez hindusztániul volt, és azt jelenti, hogy „nemes idegen, az összes istenek papucsban táncoljanak minél előbb sírod fölött”. Mondták már nekem…"


Ha tetszett a könyv, nézd meg a belőle készült magyar filmet is Latinovits Zoltán és Darvas Iván főszereplésével!


Azoknak, akik az emberi lélek mélyére ásnának
 

Megtaláljátok a Reginkonyvek.hu oldalon. 

Ken Kesey elmegyógyintézetben játszódó klasszikusan nem könnyű olvasmány - nem könnyű belelátni a gondozottak fejébe, nem könnyű velük együtt tűrni az ápolók kegyetlenségét, nem könnyű eldönteni, ki az, aki igazán ápolásra szorul. Nem könnyű beleélni magad- és nem könnyű kívül helyezni magad az eseményeken. Felkavaró, megrendítő mű, amely bepillantást enged az emberi lélek legsötétebb bugyraiba. Alapvető emberi kérdéseket feszeget, úgy, mint a szabadság, az élethez való jog, a barátság szentsége, illetve annak a kényes kérdése: vajon hol a határ a normális élet és az őrület között. Érdemes többször is kézbe venni, bele-beleolvasni, mert ez tipikusan az a könyv, amit minél többször olvasol, annál többet értesz meg belőle.

Egy idézet:
"A mi csapatunk kicsi is volt, lassú is, és Martini folyton olyan tagoknak passzolt, akiket csak ő látott, senki más, úgyhogy az ápolók húsz ponttal ránk vertek." 

Ha tetszett a könyv, nézd meg a -szerintem- nagyon jól sikerült adaptációját, a fiatal Jack Nicholsonnal a főszerepben!
 
Krimi kedvelőknek


Megvásárolható az Antiklvarium.hu oldalon. 

Ki ne hallott volna már Sherlock Holmes-ról? Na, persze, az eredetiről, nem Benedict Cumberbatch-ről beszélek :D A sátán kutyája a kissé arrogáns, de vitathatatlanul tehetséges nyomozó és hű társa, Watson egyik leghíresebb esetét meséli el. Rejtélyekkel teli, fordulatos, izgalmas dedektívregény, ami annak idején, mikor olvastam, képes volt párszor a frászt hozni rám. Egyáltalán nem hosszú könyv, akár egy este alatt is könnyedén végig lehet olvasni. Érettségizőknek különösen ajánlom, nekünk anno - az egyik legkönnyebb és legélvezetesebb - tétel volt.

Egy idézet:
"– Szóval maga is hajlik rá, hogy természetfölötti okokkal magyarázza a történteket?
– Az ördög megbízottai lehetnek húsból és vérből valók, nem gondolja?"

Ha tetszett a könyv, bizony neki is van film verziója. ;) 

***

Úgy gondolom, ez a kis lista jól bizonyítja, hogy nem kell mindig a legújabb, "legtrendibb" könyveket megvennünk ahhoz, hogy megtaláljuk a számításunkat. Érdemes néha a klasszikus - és magyar!-  művekhez nyúlni, meg fogtok lepődni. :)

Mit gondoltok az összeállításról? Olvastátok már valamelyiket? Esetleg mindegyiket? Osszátok meg velem az élményeiteket! :) 
 

U.i.: Ha nincs még olyan menő Tekergők Térképe bögrétek, mint nekem felső kép, tudok egy helyet, ahol beszerezhetitek. ;) :) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése