2017. július 19., szerda

Top 5 Szerda - 4. rész


Mi a Top 5 Szerda?

A Top 5 Szerda bejegyzés sorozat ötletére Réta blogján bukkantam, és az ő segítségével sikerült eligazodnom rajta. A Top 5 Wednesday a Goodreadsről indult útjára, mára már kiterjedt közössége van, szerencsére a magyar molyok köreiből is többen csatlakoztak hozzá - az ő írásaikat a lap alján találod. A lényege annyi, hogy a kitalálója minden szerdára kijelöl egy - általában könyves - témát, amiről a vállalkozó szellemű bloggerek és vloggerek bejegyzést készítenek toplista formájában. Ha kíváncsi vagy, hogy egy-egy témához milyen ötleteket gyűjtök össze, kövesd a blogot, hiszen ezentúl állandó rovat lesz belőle.


A mai témáról
Erre a szerdára egy igazán érdekes témát kaptunk: Books That Aren't Set In/Inspired By The Western World vagyis Könyvek, amik nem a Nyugati világban játszódnak/nem a Nyugati világ inspirálta őket.  Eddig bele sem gondoltam, hogy szinte minden, amit olvasok, Amerikában és környékén játszódik, sci-fik és fantasyk esetében is a legtöbbet a nyugati világ inspirálja. Szerencsére azonban sikerült egy igencsak impozáns listát összeraknom olyan könyvekről, amik nem ezt az irányt képviselik. Nem is akármilyen könyvek ezek! Ebben a bejegyzésben megmutatom nektek, hogy nem csak a nyugat képes mesterműveket ontani magából.
Megint nem helyezés szerint fogom írni, hanem abban a sorrendben, ahogy éppen eszembe jutottak a művek.
 

Fredrik Backman - Az ember, akit Ovénak hívnak: Ove, az egyik nagy kedvencem Svédországban élt egész életében, amire igencsak büszke. Ove meg akar halni. A világegyetem azonban ezt nem akarja, ezért az útjába sodorja a lehető legbájosabb és legmegértőbb - Ove számára a világ legbosszantóbb - akadályait: a lakóközösség tagjait. A mindig magában dohogó, mindenkit lenéző férfi, aki az egyszerű munkáséleten kívül soha nem ismert mást, nem véletlenül olyan, amilyen. Szívmelengető, kacagtató, nagy zsebkendőigényű könyv ez arról, hogyan fonódnak össze emberi sorsok a véletlennek köszönhetően.


Böszörményi Gyula - Leányrablás Budapesten: Ha valaki még nem ismerné, vagy a szerzőből és a címből nem jött volna rá, ez egy Magyarországon játszódó magyar könyv. :D A Leányrablás a századfordulós Budapest pezsgő világába repíti vissza olvasóját, ahol Hangay Mili bőrébe bújva része lehet egy (vagy netán több?) izgalmas nyomozásnak. Mili nővérét négy évvel ezelőtt elrabolták, egy rejtélyes távirat érkezésén felbuzdulva követi nyomait a fővárosba, ám ekkor még nem is sejti, milyen veszélyes kalandokban lesz része. A nyomozásban - egy szerencsés (?) véletlen folytán - segítségére lesz a fiatal báró, Ambrózy Richárd, aki éles eszével és mogorvaságával egyszerre nyűgözi le és bosszantja halálosan a tűzrőlpattant lányt. 


Szergej Lukjanyenko - Ugrás az űrbe: Annak idején az értékelésemben azt írtam, hogy van valami elképesztően perverz az orosz sci-fiben. Eleinte furcsa volt, hogy ilyen távol kerültem a jól megszokott amerikai zsánertől, de a végére egy igazán izgalmas és ötletes könyv lett belőle. Pjotr átlagos kisember, csak egy fogaskerék a gépezetben, ám egy napon váratlan esemény történik unalmas életében: egy idegen fajból származó lényt talál a teherűrhajóján. A Számláló követként érkezett: szövetséget ajánl fajtája és az emberiség között - belerángatva ezzel főhősünket egy világméretű kalandba.


Ruta Sepetys - Árnyalatnyi remény: Az írónő litván ősei emléke előtt tiszteleg ezzel a szívbemarkolóan szép regénnyel. A tizenöt éves Linát és családját egy éjjel elhurcolja a szovjet titkosrendőrség, majd Szibériába deportálják őket. A munkatáborban szenvedés és halál veszi körül a fiatal lányt, aki félelmet nem ismerve küzd az életéért. Megrázó, felkavaró, lélektépázó könyv ez olyan borzalmakról, amik a litván népet is sújtották, mégis alig tudunk róluk valamit.



Janne Teller - Semmi: Még egy megrázó könyv így a végére, ami jócskán megosztja az olvasóközönséget. Ez az aprócska, de annál súlyosabb dán regény egy minden embert érintő kérdést feszeget: mi az élet értelme? Miután egy nap Pierre Anthon kijelenti az iskolában, hogy semminek semmi értelme, az osztálytársai elhatározza, hogy megmutatják, igenis rengeteg fontos dolog van az életben. Nagy halomba kezdik gyűjteni azokat a dolgokat, amiket értékesnek gondolnak - eleinte apróbb, könnyen feláldozható tárgyakat, majd egyre komolyabbra fordul a játék. Brutális, kegyetlen, lelketlen könyv ez, a szereplőivel együtt, ezért csak erős idegzetűeknek ajánlom. 

Színes egy népséget sikerült összeszednem mára, úgy gondolom, ebből azért lehet válogatni, ha az ember kicsit távolabb akar kerülni a nyugati világtól. 
A jövő heti témához nem igazán tudok hozzászólni, szóval folytatás augusztusban várható :) 

A sorozat további résztvevőinek bejegyzései:

Arwen
Berta
Dorka
Réta
Wandamaci

Képek forrása: Moly, a fejléckép saját szerkesztésű. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése